30232058
29911158
kontakt@spfs.dk
Undervisningen udenfor

Undervisningen

Vi møder den enkelte elev i et pædagogisk læringsmiljø, hvor vi skaber rammer for nærhed, trivsel, læring, udvikling og anerkendende relationer.

På Slotsparkens Friskole får eleverne, udover den traditionelle fagopdelte undervisning, mulighed for at deltage i tværfaglige projekter, hvor tværfaglighed og projektarbejde er i fokus.

Vi lægger stor vægt på elevernes kreativitet og praktiske færdigheder.
Derudover prioriterer vi musikfaget højt, og alle elever fra 0. til 8. klasse har musik på skemaet. Musikundervisningen kulminerer med en afsluttende prøve, der er en del af afgangsprøverne, omkring årsskiftet i 8. klasse.

Hen over året er undervisningen delt mellem de traditionelle fag i moduler af forskellig længde i et traditionelt skema samt en ugentlig dag, hvor der arbejdes med tværfaglige forløb.

Derudover er der 3 projektuger i løbet af året, 2 i forbindelse med hhv. vores årlige høstmarked og julemarked og en i slutningen af skoleåret, hvor der skabes relation til de kommende undervisere og hold for næste skoleår.

Hos os møder du de traditionelle skolefag. Vores kulturfag, historie, kristendomskundskab og samfundsfag er dog samlet i en fagblok ”Danmark i verden” og naturfagene, fysik/kemi, biologi og geografi er samlet i en fagblok ”Tjek på verden”.

Vi har tidlig sprogundervisning med engelsk fra 0. årgang og tysk fra 4. årgang.

Med de tværfaglige forløb ønsker vi at skabe meningsfuld og vedkommende undervisning for eleverne med henblik på at styrke deres faglige engagement, deres evne til at tænke problemløsende og samarbejde gennem tværfaglige forløb.

I de tværfaglige processer ønsker vi, at eleverne lærer at opsøge viden, tilegne sig viden, være nysgerrig, være kritisk i deres stillingtagen, samarbejde, lade sig fordybe, at undres, at være undersøgende, at være problemløsende, medskabende samt at eleverne tager ejerskab over deres proces.

Vi er dog også bevidste om, at tværfagligheden nødvendigvis må stå på skuldrene af en velfunderet faglighed i de enkelte fag.

I 2. halvår præsenteres eleverne for et stort tværfagligt forløb, der løber fra Nytår og frem mod påskeferien. I dette forløb deltager næsten alle fag og hele forløbet afsluttes med en spændende uge, hvor forældrene bydes indenfor. Emnet for dette forløb afsløres den første skoledag efter nytår.

Skoledagen

Hver morgen starter vi kl. 8.00 med en morgensamling i teatersalen, hvor vi samles til et kort oplæg og morgensang.
Efter samlingen går eleverne til formiddagens første undervisningsmoduler.
Disse moduler er forholdsvis lange, hvilket giver mulighed for fordybelse og engagement med forskellige aktiviteter.

Kl. 9.30 til 9.45 holder vi alle sammen frikvarter, hvor eleverne kan nyde frisk frugt og bruge vores dejlige omgivelser med boldbane og legeplads.

Til frokost spiser vi et fælles måltid, hvor der serveres en varm eller kold ret.
Eleverne deltager også aktivt i køkkenet ved at hjælpe med bl.a. borddækning, opvask mv., og nogle dage hjælper de endda med at lave maden.

Efter frokost fortsætter undervisningen, og skoledagen afsluttes kl. 14.00, bortset fra onsdage, hvor vi slutter kl. 12.

Efter undervisningen deltager eleverne i en “ugens hjælperordning” for at sikre, at vores lokaler efterlades ryddelige og klar til næste dag.

Struktur

På skolen er vi som udgangspunkt 14 elever på hver årgang.

Eleverne er delt i to teams:
Team Ova med elever fra 0. – 4. årgang og Team Ala med elever fra 5. – 9. årgang
Underviserne vil som udgangspunkt have deres undervisning på et af de to teams.

Team Ova:

0. årgang
1. årgang
2. og 3. årgang storhold – to undervisere
4. årgang

Team Ala:

5. og 6. årgang storhold – to undervisere
7. og 8. årgang storhold – to undervisere
9. årgang

Børnemøder

Som en del af den demokratiske proces på skolen, afholder vi løbende børnemøder

  • Skal sikre elevdemokrati og medbestemmelse i en tryg ramme i klassen.
  • Børnemøderne afholdes i klassen og ledes af eleverne med støtte fra læreren.
  • Det er elevernes ønsker og temaer der sættes på dagsorden.
  • En vigtig del af mødet er klassens og elevernes trivsel, så eleverne gøres medansvarlige for alles trivsel.
  • Ønsker, ideer og forslag fra børnemøderne behandles efterfølgende på lærermøderne og evt. bestyrelsesmøde.

Faglig fokus

Hver dag afsætter vi 20 minutter til det, vi kalder „Faglig fokus.‟ Her deltager eleverne i forskellige aktiviteter, der styrker deres arbejdshukommelse. Arbejdshukommelsen spiller en central rolle i læring, da det er her, vi bearbejder de informationer, vi har til rådighed.

En veludviklet arbejdshukommelse gør det muligt at holde flere informationer i hovedet samtidig. For eksempel bruger vi arbejdshukommelsen, når vi husker tal, mens vi laver en udregning. Mange har nok oplevet at miste overblikket midt i en udregning, fordi tallene „forsvinder.‟ Dette skyldes, at arbejdshukommelsen bliver overbelastet, hvis den ikke har kapacitet nok til opgaven.

For at træne arbejdshukommelsen introducerer vi eleverne til forskellige aktiviteter. Det kan være strategiske spil som skak, arbejde med ord- og talremser, udenadslære som tabeller, aktiv lytning, genfortælling og mange andre øvelser. Disse aktiviteter gavner alle fag og fremmer også elevernes generelle livsduelighed.

Ved at styrke arbejdshukommelsen opnår eleverne et større mentalt overskud, hvilket både forbedrer deres egen trivsel og bidrager til et positivt fællesskab i klassen.

Made by Hjemmesider.DK